sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Tosi stand uppia

Tilannekomiikka on ehkä huumoreista hauskinta -ja vaikeinta. Jutut syntyvät vahingossa hetken leiskahduksista ja mukana olijat saavat kunnon naurut. Olen ollut tänä syksynä kolme kertaa katsomassa stand up-komiikkaa. On taito saada se hetken sattuman leimahdus siirrettyä uuteen tilanteeseen ja vielä katsojille, jotka odottavat tulla nauratetuksi.

Tällä hetkellä ehdoton suosikkini on JP Kangas. Hynysen näköinen karvaturri astelee lavalle, ottaa ujon ilmeen hieman kylki yleisöön päin ja hymyilee. Kangas puhuu hiljaisella äänellä (tehokeino) ja houkuttelee yleisönsä höristelemään korviaan. Sitten niitä tulee: hillittömiä tirskahduksia ja tarinoita arkisesta miehen elämästä, miten ex-tyttöystävä on kuin Keiju (se margariini) ja naapurissa asuu kääpiö, joka on vähän pikkuvanha ja tekee pätkätöitä... Olen nähnyt ja kuullut pekkiä perversioitakin, jotka eivät aiheuta muuta kuin myötähäpeää.

Harrastan lasteni kanssa tilannevinoilua, sanan muunnoksia ja homonyymejä. Ajelimme viikonloppuna Itä-Suomeen isovanhempia katsomaan. Menomatka taittui letkeästi keksien suomenkielisiä sanoja, jotka eivät tarkoita mitään: salikka, hörmiö, pälsy, onsikko. Toinen keksi sitten näille merkitykset. Koko vierailun oli mahtava pikku pakkanen ja kuulas ilma. Paluumatka alkoi Ruokolahdelta. Mummo tuli kyydissä pankkiautomaatille ja meidän perhe siitä lähikauppaan. Mummo lähti kotiin päin jalan ja oli päätiellä vieläkin kun saimme ostokset ja perheen autoon ja tien päälle. Ihmettelin ääneen, että mites se mummo vielä tuossa on. Ville totesi, että on taatusti jäänyt suustaan kiinni, johon minä: "Toivottavasti ei ainakaan metalliseen valotolppaan!"

Venlalla oli tylsää sen jälkeen kun matkaleikit oli käytetty. Tylsyydestä syntyi mahtava yhden naisen (alun) musikaalistandup! Neiti höpisi, lauloi ja pajatti Nastolasta Hollolaan, palttiarallaa 35 minuuttia. Esityksessä oli tunnelmia tylsästä automatkasta, vinkkejä siitä mitä kaikkea voi auton ikkunasta nähdä, mitä tienviitoissa lukee ja ihan vaan piruuttaan ääntelyä matkalla töitä tehneen isänsä kiusaksi. Välillä nauratti ihan vedet silmissä, sitten taas oli pakko pyytää olemaan hetken hiljaa (turhaan). Voi sitä suoltoa! Naurua maailmaan ihmiset!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti