perjantai 8. lokakuuta 2010

Satu ja eka tosi

Ystäviäni on paennut Naamakirjan taikapiiristä. Minulle Fb on sosiaalinen tarjotin, jolta voi valita sopivimmat makupalat. Toiset seuraavat Big Brotheria. Juu-u, samat elementit ne ovat sielläkin: ole esillä tai syrjäydy! Näinkö on? Liian koukuttavaa! Liian pinnallista! Vie liikaa aikaa! Miten annat sen viedä? Miten riippuvainen olet sosiaalisesta näkyvyydestä? Mitä haluat itsestäsi viestiä? Lapset vievät toistensa lapioita hiekkalaatikolla, leikkivät sotaa kuulapyssyillä. Aikuiset sivaltelevat sanan säilällä.

Naamakirjan sosiaaliset pelit ovat mielenkiintoista seurattavaa. Paikalla on vakiojoukko samoihin aikoihin. Läsnäolo riippuu työ- ja perhetilanteesta, ruokailu- ja saunomisajoista, harrastuksista, siitä, tuleeko tv:stä urheilua, tietyn tyyppinen sarja vai elokuvaa. Toisille Naamakirjassa pääasia on kaverien paljous, toisille chattaaminen kauempana asuvien kavereiden kanssa. Jotkut tiedottavat ja kyselevät, joillain on kantaaottavaa sanottavaa, mielenkiintoisia linkkejä jaettavaksi. Mitä pidempään Fb:ssa toimii, sitä selkeämpinä ihmisten profiilit piirtyvät. Saat kommentteja, jos kirjoitat raflaavasti hieman paisutellen päivän tapahtumista. Huomio on myös taattu aktiivifeissaajalle, joka yhtäkkiä vetäytyykin hiljaisuuteen ja ilmiintyy sieltä ikään kuin helmeä simpukassa kypsyteltyään.

Olen törmännyt entisen kaverin luomaan "varjoprofiiliin", joka on ikähygienisesti käyttäjäystävällisempi: 10 vuotta lihallista minää nuorempi. Wannabeyoung! Ihmisiä on poistettu ei-toivottuna kaverilistalta, annettu ymmärtää ja osoitettu paikkaa. Kaikkein läheisimpien välille syntyy hyvin nopeasti salakieli, ammattikunnan kesken sisäpiirihuumori.

Sitten on vielä Fb-mustasukkaisuus. Kuka on kenenkin kaveri ja millä kriteerein? Onko niin että seurustelunsa aloittaneet parit eivät ensimmäiseksi esittelekään kumppanilleen kotiväkeään vaan käyvät läpi Naamakirjakaverit? Siitä kyllä varmasti oppii tuntemaan toisen paremmin kuin pelkistä vanhemmista ja sisaruksista! Millaisiin ryhmiin kuulut, kenen aatteen takana seisot!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti