sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Tosi vuoden 2013 yhteenveto

Vanha vuosi korahtelee viimeisiä hengenvetojaan. Kuten jo kolmena edellisenä vuotena, teen yhteenvedon vuodesta, pohdin sitä "ääneen".


1. Mitä uutta tein vuonna 2013? 
Aloitin opiskelun. 1) Ammatillinen opettaja Tampereen ammatillisessa opettajakorkeakoulussa. Se lienee tärkein uuden aloitus. Otin opintovapaata 1 v 4 kk sitä varten. 2) Englannin keskustelukurssi Vanajaveden opistolla maanantaiaamuisin palvelee tulevia matkoja ja toi mukavaa viikon aloitusta. Tapasin ryhmässä kivoja uusia ihmisiäkin.

Olin tammikuussa Pajulahdessa naisten hyvinvointiviikonlopulla kollegani Eijan kanssa. Osallistuimme kuntotestaukseen ja huh sentään, ei paljon imarrellut se tulos! 

Kävin ensimmäistä kertaa elämässäni neuvottelemassa kustantamossa ammattikirjan julkaisusta! Kirjaa on kirjoitettuna nyt noin 60 sivua kollegan kanssa. 

Viime vuonna aloittamani kosmetologikäynnit saivat jatkoa, mutta otin elämäni ensimmäiset geelikynnet omien päälle. 

 2. Pidinkö uudenvuodenlupaukseni, ja teenkö enemmän ensi vuodelle?
En tehnyt lupauksia vaan hyviä tarkoituksia: 
Pitää yllä positiivinen perusasenne ja luova tila, 
rakastaa lähimmäisiäni ja 
elää niinkuin opetan! 
Kestopyrkimyksiäni!

Listasin myös haluavani pitää kunnostani paremmin huolta, syödä järkevämmin ja vietää aikaa itselle merkityksellisten ja tärkeiden, toista kunnioittavien ihmisten kanssa ja kertoa heille, että he ovat tärkeitä ja että välitän heistä! <3

Vuosi 2013 oli kaikkiaan muutosten vuosi, paljon positiivista, mutta myös raskas vuosi! Nuo kolme ensimmäistä pyrkimystäni toteutuivat mielestäni hyvin. Ystävyyssuhteissani pysyin totuudessa, ilmaisin todellisille ystävilleni, että he ovat rakkaita, työssäni terapeuttina ja kirjoittajaohjaajana pyrin kuulemaan asiakkaitani ja tarjoamaan näkökulmia. Mutta mutta... Järkevä syöminen ja liikunnan lisääminen eivät. En muista vuotta, jolloin olisin liikkunut näin vähän. Se myös tuntuu kehossa. 

3. Synnyttikö kukaan läheiseni?  
Tänä vuonna ei tullut ihan lähipiiriin vauvauutisia.

4. Kuoliko kukaan läheiseni? 
Elimme raskaan vuoden hyvän, rakkaan ystävämme sairauden kanssa. Toivoimme parasta, pelkäsimme pahinta ja se pahin tapahtui lokakuussa. Häneltä loppuivat kärsimykset, läheisillä on totuttelua uudenlaisessa elämäntilanteessa. Vaaditaan voimia ja uskoa tulevaan. 

5. Missä maissa kävin? 
Helmikuussa kävimme tyttären kanssa Sveitsissä hänen kummiensa luona. Toteutin siis toiveeni edellisvuodelta. Kesäkuun alussa oli vuorossa Englanti, Lontoo. Neiti päätti peruskoulunsa ja kävimme ystävättäreni ja hänen saman ikäisen tyttärensä kanssa metropolissa. Majoituimme tutulle alueelle Belgravelle. Kesällä olin miehen työmatkan yhteydessä Virossa, Tallinnassa haahuilemassa kameran kanssa ja sitten matkasimme miehen kanssa Ruotsiin Gotlantiin kaksin. Ihana saari avoautolla tutuksi! Majapaikkana Visby! Syyslomalla reissasimme tyttäreni, toisen ystävättären ja hänen tyttärensä kanssa Turkkiin Sideen. Lämpöä ja aurinkoa, shoppailua ja tyttärien vartiointia...

6. Mitä sellaista haluaisin vuonna 2014, jota puuttui vuodesta 2013? 
Melkoisen täyteläinen oli vuosi kaikkineen... Kunnon ylläpitoa!!!

7. Mitkä vuoden 2013 päivämäärät tulen aina muistamaan ja miksi? 
Matkat!!! Poikani ylioppilasjuhlan 1.6., lokakuun 28.päivän ystävän poismenon vuoksi.

 8. Mikä oli suurin saavutukseni tänä vuonna? 
Pääsy Taokk:iin ammatillisiin opettajaopintoihin. Ensimmäinen lapsi kirjoitti ylioppilaaksi ja sai mieleisensä opiskelupaikan! (ei ehkä minun ansiotani, mutta että opiskelun merkityksen olen vanhempana voinut osoittaa)

9. Mikä oli suurin epäonnistumiseni?
Liikkumisen vähäisyys! 

10. Kärsinkö sairauksista tai vammoista? 
Harvinaisen vähän. En tiedä olenko löytänyt hyvän flunssantorjuntakoktailin, mutta olen suuremmilta räkiksiltä välttynyt. Muutama vanhan ajan nuha! Ärhäkkä tenniskyynärpää vaivasi alkuvuoden, mutta asettui 5 kertaa annetulla akupunktiolla. Nivelvaivoja kärsin: polvi reagoi kosteisiin keleihin, ukkovarpaan nivelet ja vasemman peukalon tyvinivel kipeytyivät syksyllä.

 11. Mikä oli paras asia, jonka ostin? 
Kotiin hankimme uuden Tempur-sängyn ja sen seuraksi senkin (jonka kiroten kokosin). Vaihdoimme tyttären kanssa huoneita päittäin, jotta hänen sosiaalinen elämänsä voi paremmin toteutua kotona ja kaverit mahtuvat kylään. Joitain ihania vaate- ja kenkälöytöjä kirppiksiltä ja aleista. Ei mitään suurempaa.
12. Kenen käytös herätti hilpeyttä? 
Koirapoika Kurkon. Hän on kestohilpeyttäjä, joka iän myötä muuttuu entistä vaativammaksi ja ilmaisullisemmaksi. <3 Lasten (nuorten) kanssa on ollut kiva vuosi. Alkaa ilmeisesti teinikuohu tasaantua!

13. Kenen käytös masensi? 
Ihmisen, johon luulin voivani luottaa, mutta hän osoittautuikin mustavalkoiseksi oman edun puolustajaksi ja olettamisen mestariksi. Harmittaa, kun ihminen ei ota selvää tosiasioista vaan toimii mutu-tuntumalla ja haukkuu väärää puuta. Tämä vastaus pätee edelleen viime vuodelta. Sain kerrottua oman näkemykseni asioista, mutta en saanut siihen minkäänlaista vastausta. Mielestäni se on raukkamaista!

 14. Mihin käytin suurimman osan rahoistani? 
Viime vuonna vastasin: "varmaan ihan normaalielämään meni suurin osa, mutta matkustaminen tulee heti hyvänä kakkosena. Matkustaminen antaa minulle valtavasti, avartaa katsantokantaa ja asenteita entisestään." Tämä pätee edelleen. Loppuvuodesta oma tulotasoni aleni, kun aloitin opintovapaan ja aloin saamaan Koulutusrahaston aikuiskoulutustukea. (Tähän mennessä olen saanut syys- ja lokakuun tuet) Autoin myös erästä ystäväpariskuntaa vaikeassa tilanteessa yhden laskun yhteydessä lainaksi. 

15. Mistä olin oikein, oikein, oikein innoissasi?
Poikani ylioppilasjuhlista, matkoista, työtilaisuuksista, opintojen aloittamisesta ja uusista tuttavuuksista.

16. Mikä laulu tulee aina muistuttamaan minua vuodesta 2013? 
Finlandia ja Jarkko Aholan Ave Maria

17. Viime vuoteen verrattuna, olenko:  
a) onnellisempi vai onnettomampi?  Molemmat tunneskaalat mahtuvat kuluneeseen vuoteen. Itselleni tapahtui paljon positiivisia asioita ja uuen aloitusta, mutta onnettomaksi minut tekee läheisten kärsimys ja pahoinvointi.
b) laihempi vai lihavampi? Samoilla lihoilla!
c) rikkaampi vai köyhempi? Kokemuksia hirveän paljon rikkaampi. Opintotuella olevana köyhempi.  

18. Mitä toivoisin tehneeni enemmän? 
Liikkuneeni. Osallistuneeni Setlementin ryhmiin.

 19. Mitä toivoisin tehneeni vähemmän? 
Mässäilleeni.

 20. Rakastuinko vuonna 2013? 
Rakastin paljon läheisiäni: nuoriani ja miestäni, Kurko-poikaa, läheisiä ystäviäni. Ei syntynyt uusia "rakkaussuhteita".

21. Mikä oli suosikki tv-ohjelmani? 
Elokuvia tuli katsottua aika paljon, enemmän kuin edellisenä vuonna. Vain elämää ja Emmerdale pysyivät suosikkeinä. Jonkun verran Housea katsoin.
  
22. Vihaanko nyt ketään, jota en vihannut viime vuonna tähän aikaan? 
Kiukkuinen olen edelleen asian tilalle, joka ei ole vuodessa muuttunut. Olisin toivonut anteeksipyyntöä aiheettomasta loukkaamisesta. Vihaan erilaisia rajoittuneita asenteita ja olettamista.

23. Mikä oli paras lukemani kirja? 
Tänä vuonna olen tehnyt lukemisessa henkilökohtaisen ennätykseni. Olen lukenut 25 kirjaa ja ehkä tuon uusimman Marklundin ehdin lukemaan vielä ennen kuin vuosi vaihtuu. Tess Geritsenin kirjoja luin sarjat loppuun siihen saakka, mitä niitä on ilmestynyt. Ne ovat viihdyttäviä ja älykkäitä dekkareita. Kaksi kirjaa nousevat ylitse muiden. Gretchen Rubinin Onnellisuusprojekti oli loistava ja aion palata sen pariin tulevanakin vuonna. Siinä Rubin kertoi vuoden mittaisesta projektistaan tehdä elämästään entistä onnellisempaa. Toinen hieno löytö oli Garth Steinin Tiellä pysymisen taito. Siinä kertojana oli ikääntyvä koira. Älykäs ja vaikuttava tarina välittämisestä, ymmärtämisestä ja ystävyydestä.
 
24. Mikä oli suurin musiikillinen löytöni? 
Olin melko monessa konsertissa vuoden aikana: Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani, Volbeat, Depeche Mode, Local Voices ja Raskasta Joulua. Jenni Vartiaisen  uusi levy on loistava.
  
25. Mitä halusin ja sain? 
Matkustaa! Opiskelupaikan! VOP:n ryhmät täyteen! Supertuuhean joulukuusen :D

26. Mitä halusin mutten saanut? 
Tassuamme jäi saamatta edelleenkin! Ja anteeksipyyntö, jota odotin.

27. Mikä oli suosikkileffani tänä vuonna?
Kävin vain vähän leffassa. Tv:stä katsoin nuoruusvuosina näkemäni Elämäni koirana ja nautin siitä edelleen. Katsoin dvd:ltä kaksi kertaa uudelleen Hyvä vuosi -elokuvan. Näin tv:stä myös Larssonin trilogian ja pidin ruotsi-versioista. Parasta varmaan oli Hemingway & Gellhorn.
  
28. Mitä tein syntymäpäivänäni ja miten vanha olin?
Tytär tuntui odottavan juhlia, kun tuli 45 täyteen. Emme kuitenkaan järjestäneet mitään ihmeellistä. Kamalasti ihmiset muistivat <3 Söimme porukalla.
  
29. Mikä yksi asia olisi tehnyn vuodestani mittaamattomasti tyydyttävämmän? 
Se, että ystävämme terveys olisi kääntynyt parempaan suuntaan.

 30. Kuinka kuvailisin henkilökohtaista pukeutumiskonseptiani vuonna 2013? 
Eräs ystäväni sanoi hauskasti, että ei voi käsittää, miten ihminen voi pukeutua samanaikaisesti pitsiin, nahkaan, värikkäisiin kaulahuiveihin yms ja näyttää silti ihan todesta otettavalta kansalaiselta. Minusta se oli ihanasti kuvailtu! Pidättäydyn vuosi sitten luonnehtimissani asioissa: 1) Nauti siitä, mitä päälläsi kannat! Pukeutuminen saa olla hauskaa ja kekseliästä. 2) Nainen olkoon nainen (korkkarit, vyötärö ja tissit) . Edelleen hamstrasin pitsejä ja hörsylöitä. Myös se vanha brittiläinen tyyli innosti: nilkkaremmikengät, ruutulippis ja -takit. Ylileveät neuleet, tuubihuivit ja pitkät topit. Keltainen väri edelleen! Fiilispukeutuja. Neuleet ovat tulleet tänä vuonna takaisin. Ostin myös hiekan värisen knallin!

31. Mikä piti minut järjissäni? 
ISama vastaus kuin viime vuonna: hanat ystävät, kirjoittaminen, koiralenkit, positiivinen ajattelu. Vetovoiman laki!

 32. Kenestä julkkiksesta haaveilin eniten? 
Aina on haaveiltava. Tuure Kilpeläisen solutasolle menevä ääni ja karisma livelavalla oli jotain huumaavaa...  

 33. Mikä poliittinen asia herätti eniten mielenkiintoasi? 
Osallistuminen Haaviston vaalikampanjaan! En ole koskaan ollut kannattamassa ketään poliittista henkilöä. Osallistuin mm. lehtihaastatteluun. Oli myös kuntavaalit, toki kävin äänestämässä niissäkin. Vuoden 2013 vaikuttajaraateihin ilmoittautuminen oli viimeisin aktiviteettini politiikan saralla. Eli jotain ihmeellistä on tapahtunut!!! Mutta edelleen sitoutumaton.

34. Ketä ikävöin? 
Läheisiä ystäviä. Onneksi näimme melko usein pitkänmatkalaistenkin kanssa.
  
35. Kuka oli paras tapaamani uusi ihminen? 
Opiskelun alkaessa tapasin monia ihania tyyppejä. Saan vielä viettää heidän kanssaan vuoden opiskellen. Oma Turkoosi -ryhmäni on ihan huippu!

36. Arvokas elämän oppitunti jonka opin vuonna 2013. 
Miten elää myötä ystävän surussa, miten tukea ja mitä on yhteinen suru. 

BONUKSET:
 Oliko 2013 hyvä vuosi minulle? 
Hyvä, mutta rankka oli vuosi.

Mikä oli paras hetki? 
Kun sain tietää pääseväni opiskelemaan opettajaksi!

Mikä oli vuoden huonoin hetki? 
Ystävän  pois meno.  

Missä olin kun vuosi 2013 alkoi? 
Kotona! Rauhallinen vuoden vaihde!
  
Kenen kanssa? 
Oman miehen.

Maltillisesti, nautin viineistä.

Kohtelinko ketään huonosti vuonna 2013? 
Saatoin olla kärsimättömämpi jonoissa. Tuosta ilmiöstä en pidä itsessäni. Pyrin kohtelemaan ihmisiä hyvin ja asianmukaisesti.

Kohteliko kukaan minua huonosti vuonna 2013?
Väärin perustein kohteli. Toivottavasti hän itse ymmärtää sen. Olen asian omalta puoleltani tehnyt selväksi.

Kuinka paljon rahaa käytin vuonna 2013? 
Laskut tuntuivat nielevän tänä vuonna valtavasti rahaa...

Mikä oli vuoden ylpein hetkeni? 
Pojan yo-juhlat, oma opiskeluun pääsy!

Mikä oli vuoden noloin hetkeni? 
En edes muista. Mokaaminen, tuo uusiutuva luonnon vara!
 
Jos voisin mennä ajassa taaksepäin ja muuttaa yhden hetken menneestä vuodesta, mikä se olisi? 
En kadu enkä surkuttele mitään tapahtunutta!

Kuinka moneen kaupunkiin matkustin? 
Hirveen moneen!!!

Mitkä ovat suunnitelmani vuodelle 2014? 
Pitää yllä positiivinen perusasenne ja luova tila, 
rakastaa lähimmäisiäni (ja kertoa se heille) ja 
elää niinkuin opetan! (hankkia hyviä opettamiskokemuksia koulutusvuotenani)
Kestopyrkimyksiäni!


Hyvää uutta vuotta 2014! 

1 kommentti:

  1. Sinulla oli muutoksellinen, positiivinen ja raskas vuosi 2013, jonka kestit, niin kuin nainen vaan voi, osaten höystää sitä hellivillä sinua kiinnostavilla asioilla. ONNELLISTA ja liikunnallisempaa vuotta 2014.

    VastaaPoista