perjantai 30. syyskuuta 2011

Tosi kotoilua

Ihmisen pesä on koti. Sieltä lähdetään päivän suorituksiin, sinne palataan ja siellä nukutaan rasitusta pois. Homing? Tarvitsemmeko oikeasti muistutusta siitä, että kotonakin voi viihtyä? Kauas on ihmispolo kolostaan joutunut. Uusi trendi KOTOILU on rantautunut (vai pitäisikö sanoa raahautunut) Suomeen. Anu Harkki tuo kotona oleilun ilosanomaa meille harhautuneille vähän joka päivä. Kanavina radio ja tv. Löysäilyä, leivontaa ja säilöntää! Kotoilun ympärille on muodostunut blogipataljoona. Kaksplus-lehti on sitä mieltä, että kotoilu on muotia.

Alun perin homing-termi tarkoittaa lohikalojen vaellusta tuttuun jokeen kutemaan. Siis kaikki nyt koteihinsa kutemaan?

Kenties kotoilu on luotu täydentämään sohvan painona makaavan miehen onnea. Kotoilla saa nyt oikein luvan kanssa.

Vai onko ohjelma ohjausta uusavuttomille perheen äideille? Koti tulisi pitää puhtaana, ruokaakin voisi laittaa vähintään kerran päivässä... ainakin viikonloppuisin! Puhdas pyykki tuoksuu, tiesittekö? Leipominen on HAUSKAA! Harkki tarjoilee viikon ruoka- ja ostoslistan, jonka voi vaikka tulostaa suoraan koneelta maanantaiaamuna töissä. Ohjelma antaa vinkkejä elämänhallintaan. Voiko elämää hallita? Kokemuksia? Minun elämäni järjestää yllätyksiä, törmäyksiä, liukuja ja luisuja hallitsemattomasti ja hyvä niin. Täydelliseen hallinnan tunteeseen pyrkii vain neurotikko ja hakkaa samalla päätään seinään.

Työssäni tapaan paljon ihmisiä, jotka vallan kotoilevat. Nuoria aikuisia, jotka ovat kotoutuneet. Koulukiusattuja keski-ikäisiä. He pelkäävät kauppoja, kouluja, työpaikkaruokaloita, liikuntasaleja, jalkakäytäviäkin. Kotoilu ei aina ole pelkästään nautinto ja ihanuus. Kotoilusta koetetaan kuntouttaa kyläilyllä, ryhmäilyllä, vahvistamalla sosiaalisia taitoja.

Niin se vaan taitaa olla, että ihmisriepua vanutetaan vuoroin sinne, sitten taas tänne. Aina on tarjolla joku suppilo, johon ihmistä kokoon katsomatta yritetään tunkea. Joku tykkää vääntää vehnästä joka lauantai, toinen maksaa viikkosiivouksesta hyvillä mielin, kolmannen koti on kommuuni ja neljäs pitää cityyksiötä, asuu talvet Marbellassa ja matkustaa kaiken liikenevän ajan ja rahan. Näissä asioissa tuskin muotivirtauksia paljon kysellään?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti