keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Tosi joustoa

Kaipaan joustoa työelämään! Ilkeän vaatia sellaista. Olen kyllästynyt työntekijän supistuviin etuihin.

Tällä hetkellä sairaalan palveluksessa työhuoneitani on kaksi kahdessa eri osoitteessa.Teen hyvin moninaista työtä. Arvioin ihmisten toimintakykyä suhteessa hänen elämänsä vaatimuksiin. Ohjaan ryhmiä, joiden tarkoitus on kehittää tai vahvistaa ihmisten vuorovaikutustaitoja ja saatella heitä takaisin yhteiskunnan laajojen palveluiden pariin. Teen asiointiharjoituksia ihmisten kanssa kaupungilla, kirpputoreilla, virastoissa, kaupoissa, kahviloissa, jotta sosiaalinen eristyneisyys väistyisi. Istun tiimeissä ja hoitoneuvotteluissa. Ohjaan tarpeen tullen myös henkilökunnalle toiminnallisia menetelmiä, jotta he jaksaisivat työssään paremmin ja ymmärtäisivät erilaisia ilmiöitä erilaisista näkökulmista. Kaikkeen tähän on noin 38 viikkotuntia. Tunnit on jaettu tiukasti paperille: ma-to 8-16, pe 8-14.26. Kellokortti raksuttaa.

Vielä viime vuonna talossa oli käytössä vuosityöaika. Tämä tarkoitti sitä, että voit suht vapaasti liikkua tuon 38 tuntisi kanssa, kunhan lomajakson vaihtuessa tunnit ovat tasan. Great! Systeemi oli hieno ja toimi ainakin minun työni kohdalla hyvin. Voin tehdä hieman pidempää päivää sellaisen ihmisen kanssa, joka kenties oli jo kuntoutumisensa siinä vaiheessa, että oli työharjoittelussa ja pääsi terapiaan vasta klo 15.30 jälkeen. Seuraavana aamuna saatoin tulla töihin klo 9 ja ottaa käytetyn tunnin pois. Saatoin lähteä hiljaisena päivänä töistä aiemmin hoitamaan omia asioitani ja sitten taas joku perjantai istua puoli viiteen kirjoittamassa lausuntoja pois päiväjärjestyksestä. Kellokortti raksutti tuolloinkin. Se on ihan hyvä peli, ei siinä mitään.

Vaan miten on nyt. Kolmen viikon sykleissä mennään ja palkasta otetaan pois, jos olet käyttänyt 45 minuuttia liian vähän työaikaasi. Senkin hyväksyn, antaa mennä vaan. Vastaavasti ylityönä tulleesta 45 minuutista saa palkan. Periaatteessa on ylityökielto. Liukumaa on työpäivän molemmissa päissä yhteensä 10 minuuttia. Molemmissa tapauksissa merkitsin aina pieneen työvuorolistaan poikkeamat ja missä olen työpäiväni päättänyt tai aloittanut, ellen ole ollut kellokortin läheisyydessä.

Ennen pystyi tekemään kirjaukset esim. ryhmistä niin, että kokosi käynnit yhteen ja kirjoitti esim 2-3 viikon käynnit samalla kertaa. Nyt tulee jokainen käynti tai käymättä jättäminen kirjata omana merkintänään. Ptoim-lehtiä saattaa jonkun kuntoutujan kohdalla olla 20 kpl. Allekirjoituksena aina Satu Nieminen Toimintaterapeutti AMK. Blaa blaa blaa. Hirveää tilan haaskuuta, olkoonkin paperittomana jo nykyään.

Kuntoutujat eivät saa käyttää edes terapeutin ollessa vieressä samaa tietokonetta kuin työntekijä. Meillä on jokaisella henkilökohtaiset salasanamme ja käyttäjätunnuksemme, joilla sairaalan tiedostoihin pääsee. Niitä eivät kuntoutujat tiedä. Potilastyössäni käytän paljon tietokonetta. Otamme kuvamalleja kankaanpainantaan, haemme tietoa koulutuspaikoista, kursseista, sairauksista, tulostamme laulunsanoja kirjallisuusterapiassa ja ottamiamme valokuvia perustaaksemme näyttelyn poliklinikan käytävälle. Arvioinnissa tietokoneen käyttö on myös oiva väline. Nyt meillä nököttää potilastietokone ryhmähuoneen nurkassa tilaa viemässä. Siinä ei ole tulostinyhteyttä tällä hetkellä.

No mitä tämä kaikki tarkoittaa? Kahdella lauseella ilmaistuna: asiakaslähtöisyyden huonontamista ja työntekijän ajankäytön hankaloitumista.

Sitten on tällaisia vastaan pullikoitsijoita kuten minä. Minulla on paha tapa tehdä asioita omalla tavallani sääntöjä uhmaten. Välillä minua asiasta huomautetaankin. Se vaikuttaa käyttäytymiseeni joksikin aikaa. Sitten kuitenkin huomaan ajautuneeni takaisin kapinoimaan. Potkikoot sitten pois, kun alkaa liikaa hiertää. Olen kuitenkin sitä mieltä, että tulokset puhukoot puolestaan.

Odotan työhöni käypiä työvälineitä, jotta voin toteuttaa sitä parhaalla mahdollisella tavalla kuntoutujieni hyväksi. Odotan joustoa työajoissa työnantajani puolelta, koska olen itsekin niitä valmis tekemään. Tänään minulla on vapaapäivä. Lähden kuitenkin klo 14 ryhmän kanssa elokuviin kahdeksi tunniksi. Se nyt vaan kävi ajallisesti paremmin aikatauluihin kuin mitä se olisi käynyt eilen. Ko. ryhmä kokoontuu normaalisti tiistaisin klo 14-16. Nyt kuitenkin elokuvateatterissa oli päivänäytös keskiviikkona klo 14 ja vielä edulliseen hintaan 5.50 e / lippu. Ryhmälle sopi, että päivää vaihdettiin. Minulla ei ollut sovittuna mitään iltapäivälle. Lähdin tiistaina töistä klo 14 ja käytän tuon vajaan 2h tänään. Jollain jotain valittamista?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti