maanantai 6. tammikuuta 2014

Tosi rahatta

No ei nyt ihan ... Olen onnellinen siitä, että asun yhä vaan edelleen mieheni kanssa ja meillä on yhteistalous. Otsikko oli provosoiva, mutta taustalla on ihmetyttävä asia.

Tämä liittyy opiskeluuni ja Koulutusrahastosta saamaani aikuisopintotukeen. Tuo tukimuoto on ansiosidonnainen ja sitä saa, jos on tehnyt tietyn vuosimäärän töitä. Siis saan! Kunhan saan!

Olen oikeutettu soviteltuun opintotukeen, koska opiskelun aikana teen myös pienesti töitä. Ohjaan opistolla voimauttavaa kirjoittajaryhmää ja pian alkaa Lahden Palmeniassa kirjallisuusterapiaohjaajien koulutus, jossa olen yhtenä opettajana. Soviteltua tukea haetaan aina kuukauden loputtua, kun kaikki sen kuukauden palkkatulot on tiedossa, mustaa valkealla paperilla (ja rahat jo käytetty).

Ensimmäisen kuukauden opintotuen laitoin hakuun lokakuun alkupuolella. Puolivälissä lokakuuta Koulutusrahastosta soitettiin ja pyydettiin toimittamaan hakemuksen toiselle puolelle työnantajan tiedot palkoista kuluneen vuoden aikana, opintovapaallaoloaika jne jne. Olin pyytänyt tarvittavat tiedot ja saanut ne irrallisella paperilla. "Mutta kun se pitää olla juuri tällä!" Ja ei muuta kuin linjat kuumiksi työpaikalle, s-postiin linkki, josta palkanlaskija voi tulostaa hakemuksen ja täyttää toisen puolen... Kesti liki pari viikkoa, että paperi oli minulla (syysloma-aika) ja sitten olikin jo aika laittaa samaan kuoreen lokakuun opintotukihakemus. Kätevää, mielestäni!

Sain heti parin päivän kuluttua s-postiviestin käsittelijältä, joka on ollut todella ystävällinen ja pitänyt minua ajan tasalla. Siinä kerrottiin, että syyskuun tuki tulee tililleni heti seuraavana päivänä. Elettiin marraskuun puoliväliä.

Syyskuun tuki tuli... Lokakuun ei! Menivät samassa kuoressa, kuori siis avattiin... Mutta lokakuun tuen käsittelyaika oli kuulemma 2,5 viikkoa! Jokin tässä ei nyt mielestäni ollut ihan järkevää... Sain lokakuun tuen marraskuun lopussa. Marraskuun tukea en ole saanut vieläkään. Kyselin sen perään viime viikolla ja tuen käsittelyaika on tällä hetkellä 4 viikkoa!

Mietin, miten sellaiset ihmiset pärjäävät, joilla ei ole kumppania taloutta jakamassa? Heidän ei kannattaisi tehdä tukiaikana töitä vaan ottaa kiinteä tuki, joka tulee (toivottavasti) aina samana päivänä kuukaudesta.

Menen nyt tulostamaan joulukuun hakemuksen ja laitan huomenna postiin. Odottelen rahojen saapuvan tililleni maaliskuussa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti