keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Tosi koiranilma

Ei viihdy koirakaan tuossa säässä ulkona muuta kuin jalan noston verran! Aamulla harmauden nähtyäni totesin käyväni auringolla (nukuin 25 minuuttia pommiin). Takerruin sateen ärsyttämänä tuohon koiranilmaan (niin, google kirjoittaa sen yhteen) ja meinasin jäädä viettämään kissanpäiviä. 


Kotona sitten pohdimme teinin kanssa, että mistä se sanonta koiranilma oikein tulee. Mieleen paukahti englantilainen sanonta "It´s raining cats and dogs". Siitäkö väännetty? Heillä on myös samaan tarkoitukseen "It´s pissing", jonka voi vapaasti suomentaa Esterin rakon toiminnaksi. Vaan monenlaisia asioita sitä taivaalta on pantu satavaksi. Muistatteko vanhan ruokamainoksen, jossa ensin satoi ämmiä ja äkeitä ja sen jälkeen puukkoja? Mutta kun saa parempaa ruokaa, tulee hyvä mieli! Sataa niitä erilaisia puukkoja myös iirin kielen sanonnan mukaan ja Portugalissa.


Saksankieliset pysyttelevät koirateemassa, mutta saattaapa siellä sadella suutarin oppipoikiakin. Es regnet/gießt Schusterjungs / junge Hunde / in Strömen / wie aus Eimern/Kübeln - it's raining/pouring cobbler boys / youngs dogs / in streams / like out of buckets


Tanskalaistenkin mielestä taivaalta tippuu suutarin oppipoikia, Det regner skomagerdrenge.  Islannin maaperän tuntien on ihan loogista että siellä satelee tulta ja tulikiveä: "Það rignir eld og brennustein!" Norjalaisten sateessa helmat paukkuu, kun niskaan tipahtelee naispuolisia peikkoja! 


Hollannin sateessa saa myös päätänsä pidellä, koska niskaan tippuu piipunvarsia:
Het regent pijpestelen


Katalaani kiljahtaa:
Està plovent a bots i barrals
"Sataa laivoja ja tynnyreitä!"



Ranskalaiset eivät ole osanneet päättää, mitä taivaalta sataa: kynsiä, ämpäreitä, sammakoita vai köysiä. Sieltä saattaa heidän mukaansa tulla myös lehmän virtsaa, Kreikassa tuolin jalkoja, Slovakiassa traktoreita, Tsekeissä kottikärryjä ja Espanjassa jopa aviomiehiä (Estan lloviendo hasta maridos It's even raining husbands). Ei siis ihme, että Weather Girlsit lauloivat It's raining men, Hallelujah!


Koiranilma tai ei, tänään en ulos mene. Satu menee nyt saunaan!













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti