Mitä järkeä on
- riskeerata turvallisuutta
- uhmata luonnon voimia
- leikkiä Jumalaa
- hassata vihreät energiavaihtoehdot muka rumina ja vähätuottoisina
- rakentaa ydinvoimaloita maanjäristysalueelle
- sulkea ydinvoimalat Saksassa, kun Japanissa pamahti
?
Kysynpä vaan.
Ihminen on ylpeä kyvystään keksiä, luoda ja rakentaa. Joskus on eduksi, että tuote on kallis. Se saa hinnasta statusarvoa ja vaikuttaa laadukkaalta. Ydinvoiman eduksi lasketaan se, että se on halpaa. Onko kukaan koskaan laskenut, mitä voimalan rakentaminen on tullut maksamaan? Mistä rakentamiseen tarvittu sähkö tuli? Millä energialla voimalaa pyöritetään? Halpa on halpaa niin kauan kuin siitä äkisti tulee kallista. Miten korvata turmeltu luonto, ihmishenget, henkiset kärsimykset, hoitokulut jne?
Ajellessamme maailmalla olemme nähneet valkeita vinhan näköisiä tuulivoimaloita. Missä ovat tuulivoimalat Suomessa? Muutama hassu tuulimylly! Olen kuullut perusteltavan niiden rakentamattomuutta niiden rumuudella. Ydinvoimalapömpeli varoituskyltteineenkö sitten on kaunis? Mielestäni aurinkopaneli on kauniimpi kuin tv-antenni talon katon harjalla. Saaristomme on kaunis. Pilaisiko maiseman mylly poikineen siistissä rivissä? Entä myllyt harjulla, jolla nyt jo kasvavat teletornit ja voimajohtotolpat? Lappiin voisi maisemoida muutaman humisevan maastoon väritetty tuuligeneraattorin: aavoilla alueilla tuulee. Saaristomme on kaunis, kunnes ydinvoimalapoksahdus vie elämän paikkakunnalta, tappaa kalat ja kellastaa kasviston.
Jätteiden hajoamisesta syntyy lämpöenergiaa. Voisiko sitä hyödyntää? Kaatopaikat ovat samassa kauneuskategoriassa ydinvoimaloiden kanssa. Kuvun alle voisi piilottaa hajujen lisäksi tekniikan, joka taltioisi käyttöjäännökset energiaksi kotitalouksille.
Ja mikä mahti onkaan vedellä, järven aalloilla, puhumattakaan meren voimasta. Se nähtiin taas viikon lopulla. Aaltoenergian muuntamisen sähköksi ei nykytekniikalla luulisi olevan mikään ongelma. Merenalainen energiahärveli ei sitä paitsi näy pinnalle, vaatii rakennuksen rannalle, mikä ei voi olla ydinvoimalaa rumempi. Arkkitehtuuri ja esteettisyys käyttöön tässäkin asiassa!
Luontoa ei koskaan voi täysin hallita, vaikka ihminen itsevaltiaan omnipotentilla lailla niin luulee. Voidaan rakentaa tsunamivaroitussysteemit ja mitata järistyksen voimakkuuksia ja taajuuksia. Sitä, koska tulivuori purkautuu, hurrikaani päättää nousta tai mannerlaatat alkavat liikkua ei vielä tänä päivänä ole pystytty ennalta arvioimaan. Siis silkkaa hulluutta rakentaa ydinvoimaloita alueelle, jonka tiedetään olevan riskialuetta, järistys- tai purkausaluetta.
Tässä sitä ollaan: tuijottamassa uutisia, kuuntelemassa sääennusteista tuulen suuntaa, hamstraamassa joditabletteja, toteamassa että jokainenhan täältä joskus lähtee. Ja kenellä on vastuu? Se on kasvottomalla porukalla, suurella joukolla. Ei sitä voi jäljittää. Tai jospa Tellus on päättänyt karistaa meidät ihmiset pinnaltaan kuten hilseet hartioiltaan. Tämä on osa kostotoimenpiteitä, takaisin anto kaikesta siitä, mitä olemme Äiti Maalle tehneet. Parempi ihan vaan nostaa valkea lippu salkoon, pyytää nöyrimmin anteeksi ja luvata parantaa tapansa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti