maanantai 16. heinäkuuta 2012

Tosi paisunut

Kuuntelinpa tuossa pari päivää sitten radiota ja sieltä tuli posketon uutinen: vaatekokoja vääristellään! Ja pah, sanon minä. Tai sitten olen todella iso!!!

Tutkija oli tullut siihen tulokseen, että vaatekoot ovat suurentuneet, mutta numero siinä niskaläpyskässä on pysynyt samana. Minun shoppailukokemuksellani väitän vastaan: kokomerkinnät ovat muuttuneet villimmiksi. Olin pitkään ennen lapsien syntymiä kokoa S, 36-38. Vielä vuoteen 2007 koko 38 oli se yleisimmin valikoimista sopiva. Lasketteluonnettomuuden, operaation ja liikkumattomuuden seurauksena otin askelen kohti "rouvakokoja". Alkoi aika koossa M, 40. Siinä ollaan sitten eletty, uhkeaa ja tyytyväistä elämää. Löysämallisista vaatteista minulle käyvät joskus myös lasten koot 170 senttiä, mutta aikuisten vaatteista 42:kaan ei ole outous. 


Tänään kävin alemyynneissä. Kassiin päätyi vaatteita koosta 36/38 (housut!!!) kokoon 46 (jättivillapaita). Kokohaitari on siis aikamoinen! Kauppojen mallistoissa on suuria eroja. Jos joku kokonumeroiden pienentelyyn sortuu, on se eräs ruotsalainen vaateketju. Sieltä löytyvät pienimmät housut. 


Tutkimuksessa myös väitettiin, että ihmiset tykkäävät ostaa kokoaan pienempiä vaatteita. Nehän näyttävät ihan kamalilta päällä, saatikka sitten se tunne, miten ne kiristävät. Trikoo on luojan luoma keksintö ja sen kohdalla voi tehdä itseä huijaavia ostopäätöksiä, mutta ostapa joustamaton puuvilla- tai pellavapusero ja änkeä iso itsesi yhtä kokoa pienempään... Ahdistus iskee jo rintojen kohdalla ja jumissa ollaan!

Toinen asia onkin sitten mallisto. Onneksi olemme pääsemässä supermatalista housunkauluksista. Iso perä ei sellaisiin mahdu. Lahkeet ovat järjestään liian pitkiä ja monissa housuissa lyhennys vaikuttaa koko istuvuuteen ja ulkonäköön. Reisien olisi hyvä mahtua nk. normikokoisiin housuihin. Näissä ko. housuissa pituus on 180 senttiselle naiselle, vyötärönauha koolle S ja reidet XS, kokolapussa lukee tuumakoko 30. Ei käy!

Ymmärtäähän sen, ettei joka kroppamallille voi valmistaa omia vaatteitaan. On reitevää ja rimpulajalkaista, rintavaa ja latuskaa, keskivartaloista ja kurvikasta, notkoselkää ja mahamakkaraista, pitkää ja pätkempää. Mutta jos suomalaisen naisen keskipituus on 165 senttiä, niin miksei housun lahkeita valmisteta sen mukaan? Voisiko tutkija tehdä seuraavaa selvitystä tuosta asiasta?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti