tiistai 27. maaliskuuta 2012

Tosi kyseenalaista terapointia

Kotona olohuoneessa en kestä kanavarallia (tv). Itse harrastan sitä kyllä autoillessani. Sukkuloin musiikin perässä aloittaen Aallolta Suomipopille, Sun:lle, Jannelle ja Groovelle. En jaksa heti aamusta huonoja uutisia enkä tekopirteää tuotesijoittelua. Aamulla, kun vien teinin kouluun (3 km päähän), joudun kuuntelemaan Nrj:ä! Tänä aamuna iski tiukkapipoisuus. Liekö johtunut viikonloppuna tapahtuneesta tuntivarkaudesta vai mistä?

7.40 tuolla teinikanavalla alkaa Ihmissuhdemankeli. Ihmiset lähettävät ohjelmaan kuvauksia ongelmistaan ihmissuhteissa ja kolmihenkinen raati (aamupojat ja Ulla) pohtii niihin rakentavia ratkaisuja, mikäli eivät ylly hihittelemään. Ei tulisi mieleenkään kertoa tuolle porukalle ongelmistani! Okei, joku juttu on taatusti "läpällä" lähetetty, mutta mistä mankelitiimi voi tämän tietää? Liikutaan vaarallisilla vesillä.

Ongelmaluettelossa ovat noina NRJ-aamuina olleet parisuhdeprobleemat ollakovaieiköolla, mistä tiedän pettääkö puolisoni, seksileikki meni liian pitkälle, miten kertoa parhaalle ystävälle tämän miehen puuhista, kuinka hiljentää joka aamu mariseva työkaveri. Vaan tänä aamuna psykiatrinen työntekijä minussa aktivoitui, kun kyseessä oli varsinainen ongelmavyyhti: 17-vuotias huonosti nukkuva tyttö, jolla on alkoholisoituneet vanhemmat mielenterveysongelmilla ja veli, joka kännipäissään uhkaa itsemurhalla. Oli pakko vääntää volyymiä kovemmalle. Jännittyneenä odotin, kuinka mankeli asiaa käsitteli. Toinen käsi hapuili kännykkää taskusta valmiina painamaan vihreää luuria, jos tiimi menisi hihittelylinjalle.

Ensinnäkään en luota Korpelan ääneen. Minä en pidä siitä. Toiseksi, millä etiikalla mennään? Hirveä hohkaaminen valelääkäreistä. Eikö tässä ole jotain samaa vale-ainesta? Onneksi tällä kertaa ei lähdetty naureskelemaan eikä edes huulenheittolinjalle. Joitain ympäripyöreitä löpinöitä
"Sun broidin pitäis mennä jutteleen ammatti-ihmiselle."
"Toistahan ei voi muuttaa, mitäs jos sä menisit jutteleen ammatti-ihmiselle."
"Itsemurhalla uhkaaminen on aina hätähuuto."
"Ihmisen voi järjestää pakkohoitoon!"
"Kännissä ihminen puhuu kyllä siitä, mitä se selvinkin päin on ajatellut..."


Oikein en tiedä, miten pulma ratkesi. Ehken kuunnellut ajatuksella loppuun saakka. Mieleni täytti ajatus: Mikä on ihmisen motiivi lähettää valtakunnan radioon amatööripsykologeille omaa elämää noin rankasti koskettava ongelma? Onko tämä tosiradiota? Olihan 80-luvulla jo Yölinjalla Pekka Sauri, mutta oli miehellä paperitkin. Ei ollut valepsykologi.

Ps. Kyllä minä niin mieleni pahoitin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti