maanantai 16. toukokuuta 2011

Tosi numerohässäköitä

Ahdistaa tämä numeroinen maailma! Tunnuslukuja, kellon aikoja, puhelinnumeroita, henkilötunnuksia, päivämääriä, vuosilukuja, Wilma-tunnuksia, asiakasnumeroita, IBAN... Salasanoissakin pitää nykyisin olla osa merkeistä numeroina. Viitenumerot ovat pahimmasta päästä.

Ei liene mikään uutinen, että olin kouluaikoina aivan surkea matematiikassa. Eikä tilanne ole kyllä ainakaan parantunut vuosien myötä. Hattu vaan hataroituu! Neljännellä luokalla ollessaan kerran tytär tuli koulusta kotiin ja pyysi apua matikan läksyissä, kun ei oikein muistanut mitä "eriparisille" murtoluvuille tehdään. Katselimme niitä yhdessä ja tulimme siihen tulokseen, että ne pitää saada täsmäämään. "Niitä pitää laveerata!" Muna oli kanaa viisaampi ja tunnisti, ettei termi ihan täsmännyt tämän aineen kanssa. Ehdotukseni tosin johdatti hänet oikean termin jäljille ja laventamisen jälkeen homma alkoi sujua. Tämän jälkeen tosin minulta ei ole kysytty apua matematiikan läksyissä.

Tänään illalla vedin kahden tunnin päiväunet. Heräsin johonkin käsittämättömään salakieleen. Sanskriittiä? Latviaa? Unkaria? Sain kuulla, että analyyttistä geometriaa! APUA! Kosini sitä ja Sini tätä. Iranilainen mies kohtaa suomalaisnaisen. 1+1 ei olekaan enää 2 vaan voi olla jopa 3, 4 tai 8. What? Kateetti? Vai oliko se katetri?

Uskon arjen matematiikkaan. Ruoka maksaa tietyn määrän numeroita. Olen elänyt elämästäni ehkä 50%. Työmatkani on 8 km pitkä. Suomi voitti lätkän maailmanmestaruuden ja kukisti Ruåtsin 6-1. Käytän vuorokaudestani 33% työn tekoon. Asunnossamme on X määrä neliöitä. Minulla on noin 140 kengät. Vespani joku tilavuus tai teho, mikä lie, on 125. Rakastan lapsiani tuhat litraa! Jos syö enemmän kuin kuluttaa, lihoo.

Koiraa syöttäessäni tein oman teoriani:

Koira = Kurko
Nälkä = Aina
-> Kurko+Nälkä = Paksu Koira

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti