maanantai 19. marraskuuta 2012

Tosi taikakalut

Tänään älysin yhden asian. Se on aika hyvin, jos päivän aikana yhden asian tajuaa!!! Joskus sitä nimittäin lipuu päivän läpi ilman seisahduttavaa ajatusta, kiireen virrassa, hiki päässä. Kiitos kirjoittajaryhmäläisilleni tämän päivän oivalluksesta. 

Kirjoitimme hatuista, kuka kasasta valittua hattua on pitänyt, millaiseen aikaan ja ympäristöön tuo henkilö sijoittuu. Hatut veivät muistoihin, idoleihin, lähi-ihmisten äärelle ja naapuriin, metsiin, hillasuolle ja neuleiden äärelle. 

Neulominen nosti mieleen paljon lämpimiä ajatuksia. Itseni valtaa syksyisin neuloosi (=neulomisvimma). Äitini on aina ollut kova tekemään käsitöitä ja vimma varmaan on saanut alkusysäyksensä jo äidinmaidosta. Vaikka joskus on tuntunut siltä, että joka paikka tursuaa lapasta, kaulahuivia ja villasukkaa, neuloo äiti niihin kosolti lämpöä, tunnetta ja rakkaita ajatuksia. Minun lapseni osaavat jo toivoa mummilta tumppuja ja sukkia. Ne ovat joulun odotetuimpien lahjojen joukossa. Kierrätyksen kannattajana ostan omat lankani usein kirpputoreilta ja neulon villejä raitaneuleita jämälangoista ja sellaisia vinksahtaneita kintaita, joiden peukalot sojottavat kämmenosan kyljestä.

Se tämän päivän oivallukseni liittyi neulomiseen ja unisieppareihin. Siinä missä intiaaniäidit väsäsivät ajatuksiaan ja rakkauttaan, hyvää uskoa ja toivoa unisieppareihin, me suomalaisäidit neulomme ne sukkiin. Ne lämmittävät, ne jalassa tassutellaan leppeinä lauantaiaamuina, ne pujotetaan Kontioiden (tai Hai-saappaiden) suuaukoista suojaamaan kosteutta ja kumia vastaan, ne jalassa myös nukutaan. Villasukat ovat meidän taikalujamme, suomalaisia unisieppareita! 

Kuva: Olivia-lehti
Ps. Unisiepparin alkuperäinen tarkoitus on suodattaa pahat unet ja ajatukset päästäen lävitseen hyvät unet ja ajatukset. Ojibwa-taruston mukaan hämähäkki-isoäiti (maailmanluoja) kutoi unisiepparin karkottamaan ihmiskunnan pahat unet. Pahat unet tarttuvat siepparin verkkoon ja valuvat höyheniä pitkin Äiti Maahan. Toisen tarinan mukaan pahat unet nousevat aamukasteen mukana tähtiin, josta ne eivät koskaan palaa. Unisieppari ripustetaan sängyn yläpuolelle ja sen väitetään karkottavan pahat unet, mutta houkuttelevan luokseen hyviä unia.
Pajurenkaasta tehty unisieppari haurastuu ja hajoaa ajan myötä, ja se kuuluu asiaan, sillä myös lapsuus päättyy aikanaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti