keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Tosi maailmalla

En voi kuvitella toista tapaa rikastuttaa ymmärrystä kuin muiden kulttuurien kohtaaminen ja erilaisten maisemien kokeminen. Lukeminen on tälle kokemukselle sukua, muttei silti yllä samaan.

Matkustaminen on ihanaa! Kotiin tulo on mahtavaa! 

Nautin matkustamisessa monesta asiasta. Ensimmäinen kihelmöivän ihana asia on matkan suunnittelu ja odottaminen. Rakastan lentokenttien tunnelmaa, kenkien kopinaa, vapautta kun on saanut laukut hihnalle ja pääsee croissantille ja kahville. Lentokoneessa kaikki on vielä edessä, on luotu mielikuvia Googlen ja kohteen matkailusivujen avulla.

Pidän kaupunkilomista, kuljeskelusta, taidemuseoista, kirkoista, vanhoista linnoista, kahviloista ja puistoista. Joskus on ihanaa reissata valmiiden ruokapatojen ääreen meren rantaan tai kylpylään, lämpöön. Valkeat lumihuiput kutsuvat myös aika ajoin ja silloin tunnelma on aivan erilainen ja sporttinen. Pidän kuitenkin eniten omatoimimatkailusta. Tällöin reissunsa saa suunnitella omannäköiseksi ja seikkailla.

Olinkin hyvin onnellinen kun kuulin tänään radiosta, että Madventures-kaksikko oli saanut valtion tiedonjulkistamispalkinnon. http://www.radiocity.fi/uutiset/vapaalla/madventuresille-valtion-tiedonjulkistamispalkinto/2/3881 Wau! Ei mitään karmivaa reportaasia sota-alueilta, ei kuivaa poliittista hapatusta vaan reippaasti eri tavalla tehtyä hurttia ja hurjaa menoa maailmalta. Kieltämättä joskus ohjelmaa katsoessa on tullut mieleen, että miten noiden miesten vatsakalvot voivat kaiken heidän kokeilemansa eksoottisen ja kihelmöivän, tulisen ja ei niin hygieenisen ruoan jäljiltä."Tuomas Milonoff ja Riku Rantala ovat onnistuneet luomaan omaperäisen seikkailumatkailuun perustuvan konseptin, joka lisää maailman tuntemustamme erityisesti kehittyvien maiden osalta. Tekijöiden lähestymistapa eri maihin on viihdyttävä, karismaattinen, kiinnostava, omakohtainen ja kantaaottavakin. Tällä otteella tekijät onnistuvat puhuttelemaan erityisesti nuorisoa, jonka tavoittaminen on tavallisemmin keinoin haasteellista. 

Tekijöiden kehittämää konseptia voidaan sanoa kansainväliseksi menestykseksi. Työn perustana on Madventures-televisiosarjan kolme tuotantokautta. Sarjan kolmatta tuotantokautta (2009) on esitetty Yhdysvallat ja Britannia mukaanluettuina 189 maassa. Tekijät ovat saaneet useita televisioalan ja matkailualan palkintoja. 

Televisiosarjaan liittyen tekijäkaksikko on julkaissut kirjat Madventures. Kansainvälisen seikkailijan opas (2007), Mad Cook. Kulinaristinen seikkailukirja ( 2010) ja Mad World. Seikkailijan Atlas (2011). Tulossa on lisäksi Mad Manners, joka käsittelee kulttuurietikettejä ja kulttuurien yhteentörmäyksiä (julkaistaan syksyllä 2012). 

Tekijät aloittivat matkailun ja ohjelmien teon hyvin vaatimattomalla budjetilla. Kahdestaan he muodostivat ja muodostavat yhä koko kuvausryhmän, vaikka tavallisesti sarjoja tehdään kymmenien ihmisten tuotantoryhmällä. Silti Madventures on laadukas sarja, tosin rosoinen, eivätkä tekijät halua siloiteltua kuvaa antaakaan. Myös faktat ja kartat tulevat esimerkiksi Seikkailijan Atlas -teoksessa riittävästi esitellyksi. 

Tekijät hankkiutuvat ohjelmissaan lähelle paikallista väestöä, kertovat ihmisten elämästä ja kulttuurien erikoisuuksista. He ottavat tarvittaessa kantaa havaitsemiinsa epäkohtiin. " (Palkinnon perustelut)

Meidän perheen seuraava omatoimimatka on suunniteltu. Nyt sitä odotetaan Googlesta tulostetut kopiot hiirenkorvilla. Lento Barcelonaan lähtee 13.10. aamutuimaan. Espanjan maaperällä olemme klo 9 jälkeen. Vuokra-auto on sinne varattu ja sillä ajelemme noin 400 km etelään Costa Blancaa Javean kaupunkiin saakka. Javeasta olemme vuokranneet huvilan, jossa vietämme seuraavan viikon. Ympärillä on mielenkiintoisia luontokohteita, meriveden pitäisi vielä olla 23 asteista ja golfkenttäkin ihan siinä kulmilla. Eiköhän sitä viihdy!

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoista, lämmintä ja turvallista lomaa. Viihtykää!

    VastaaPoista