sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Tosi kuvakulmia

Diagonaalia ja tilaa tilassa (heijasteet)
Viikonloppu vierähti valokuvauksen peruskurssilla VOP:ssa. Mahtavaa! Olen ottanut valokuvia nuoruudesta asti. Ensimmäisen oman kameran hankin rippilahjarahoistani. Se oli punainen filmikamera, Konica Pop, joka palveli parikymmentä vuotta, minkä jälkeen digiaika tavoitti minut. Nyt kuvia ovat muistitikut ja lisämuistit pullollaan. Digikuvien etu on niiden muokattavuus ja materiaalittomuus. Tilaa menee vain virtuaalisesti.

Kaipaan kuitenkin paperikuvia. Osa matkakuvista onkin koottu Ifolor-kirjoiksi, helpoiksi selailla ja aikamatkailla kohteisiin uudelleen.

Diagonaalia ja dynamiikkaa
Nykyisen digijärkkärimme ostimme kaksi vuotta sitten. Sen mukana tuli tietenkin ohjekirja ja cd-levy. Melko koskemattomina ovat jossain laatikossa. Olen laiska lukemaan teknistä tekstiä. Olen kinesteettinen ihminen ja opin tekemällä, kokeilemalla ja erehtymällä. Taso, joka tuolla tavalla on saavutettavissa, tuli vastaan.

Kurssin anti oli moninainen. Opettajamme Anne Tamminen avasi kameran symbolien merkityksiä, termien salaisuuksia. Teimme erilaisia harjoituksia, joiden avulla opin aukon, valotusajan ja ISO-lukujen merkitykset lopputulokseen. Oli melko helppo tarttua toimeen Annen ohjeiden mukaisesti. Hän kertoi havainnoillisesti ja käytännönläheisesti sen, minkä ohjekirjanen kuivan teknisesti. Kamerasta löytyi ihmeellisiä ominaisuuksia ja namiskoja, joiden olemassaolosta en ollut koskaan kuullutkaan, saati kokeillut.

Tila ja liike
Viimeisenä päivänä paneuduimme sommitteluun. Oli virkistävä syyspäivä ja luonto tarjosi haasteita kuvaajalla: oli hämärää, vettä satoi koko ajan. Vesihän ei tunnetusti ole niitä helpoimpia kuvauskohteita. Meille selvisi, miten diagonaalinen kuvakulma lisää kuvan mielenkiintoisuutta tai kuinka kuvaan saadaan dynamiikkaa, tasapainoa, jännitettä ja rytmiä. Tuli löytää perspektiivejä, jotka todentavat tilan tuntua ja muotoja, joissa on liike. Oli hienoa katsoa toisten ottamia valokuvia. Se osoitti mm sen, että me kaikki katsomme maisemaamme omalla tavallamme, miten toinen löysi jotain sellaista, mihin oma huomio ei kiinnittynyt. Toiset saivat kommentoida ominaisuuksia, joita kuvista löytyi. Se lisäsi omaa oivalluskykyä. Myös opettajan palaute oli arvokasta.

Antoisa kurssi. Monipuolinen menetelmä. Innokas mieli.
Rytmi


2 kommenttia:

  1. Satu aurinkoiseni olet innokas, tartut asiaan kuin asiaan suurella sydämellä. Toivottavasti saamme havannoida, ihmetellä, päivitellä ja ajatella sekä ihastella ottamisia otoksia mitä ihmeellisimmistä näkökulmista lomamatkanne maisemista..(EN ASETA SINULLE PAINEITA). Tarkkaile tulevalla viikolla postilaatikkoasi YLLÄTYS! Leppoisaa lauantai-iltaa ja ihania syyskuisia päiviä toivottaa ystäväsi Raija ja ihana Markkuni! :) :)

    VastaaPoista
  2. Hei ihanainen Raija! Kiitos, teen näkökulmahavaintoja ja tarkkailen postiani =0) Täällä köhisen kotona oranssin viltin alla: tuli flunssa ja kaatoi. HArrasta lepoa nyt ja jos saisi jotain kirjoitettua <3

    VastaaPoista