perjantai 1. heinäkuuta 2011

Tosi kauppoja

Juhannusaattona vierailin ystävättäreni ja neljän teinin kanssa Salon keskustassa. Liikehdimme viikonlopun ruokia  etsien suurehkossa liikekeskuksessa ja sovittelimme mm. säilytyskorien kansia juhannushatuiksi (päärynän ja sitruunan muotoiset punotut korit...) Istahdimme jäätelöille ja silmäilin ympäristöä.

Kauppakeskuksessa oli Dressman.

Substantiivi DRESS = mekko, puku, leninki, asu, vaatetus.

Verbi DRESS = pukeutua, pukea, hakata (what?), vaatettaa, sitoa (hmm!), koristaa, muokata, somistaa, käsitellä, viimeistellä, järjestää, leikata, valmistaa, puhdistaa, ojentaa, sukia, kammata.

Vapaasti suomennettuna siis Mekkomies!  Jo ketjun lanseerauksen aikoihin mieheni kanssa vitsailimme Mekkomiehestä. Edelleen liikkeen näkeminen aiheuttaa hilpeyttä. Voisi se olla myös Pue mies tai Sui mies. Kyllä kieli on ihmeellinen!

Noh! Silmiini osui seuraavaksi Body Shop. Kääntäjä kertoo, että body on substantiivi, jolle voi antaa merkityksinä mm. keho, ruho, kroppa, ruumis, vartalo, runko... Voi herran tähden: Ruumiskauppa! Hautaustoimistolta se kuulostaa.

Hattulassa on lihakauppa, jonka nimi oli aiemmin Penan Liha. Onneksi vaihtoi nimensä Katinalan lihakaupaksi: vanha aiheutti kaksimielisiä tyrskähdyksiä vieraissa, joita sinne vein. Yökerho Sirkus on ihan sitä itseään. Keskustassa palvelee myös kännykkäkorjaamo, nimeltään NoVika. Aika hyvä! Hämeenlinnan keskustan Linna Style on mielestäni yksi parhaita nimioivalluksia. Alla lukee "Paha Parturi, Karu Kampaaja".

Minusta kielillä leikittely on hauskaa. Rakastan suomen homonyymejä (sanoja, jotka tarkoittavat eri yhteyksissä eri asioita.). Niinpä jatkoin kielellistä tutkimusmatkaani ja KVG! Tutkimus nimeltä Monikieliset tesaurukset kieltenvälisessä tiedonhaussa, tekijä
Tia Silvanto väittää, että "noin 65 % ruotsin sanoista on homonyymeja, kun taas suomessa yleisyys on 15 % ja englannissa noin 50 %". Olisin voinut kuvitella laajemmin kieliä tuntematta, että oma suomemme on homonymian kärkipäässä, mutta väärin meni.

Hae lakkaa satamasta, kun lakkaa satamasta!
Kärpänen sanoi toiselle: "Tuu kaveri kattoon kattoon, kun kaveri tapettiin tapettiin!"
Tarjoilija ravintolassa asiakkaan perunaa tilatessa:  "Haluatteko kuoria?"
Itä-Suomessa seistään käet taskuissa ja suunnitellaan, että "Ensin myö saunotaan ja sitten syödään vasta!" Siihen vastaa länsi-suomalainen: "Vihdoin vihdoin vihdoin!"
Totokentillä mainostetaan: "Ravista rahaa!"
Pohjoisessa pyydetään lohia padoilla. Lohikeittoon lisätään sitten ihan ehtaa voita, koska voita ei mikään voita!

Myös kunnat ja kaupungit ovat ihastuneet tervetulotoivotuskyltteihin paikkakuntaa lähestyttäessä. Ikaalisissa tehdään uusia ihmisiä, idässä kehoitetaan "Tee se Joutsenossa!" Mikä?

Palataan takaisin kauppoihin. Monen ovessa lukee "Kiitos käynnistä!" Ihmettelen, mitä pitää käynnistää?


http://www.kotus.fi/index.phtml?s=1009Ei kommentteja:

Lähetä kommentti