perjantai 29. heinäkuuta 2011

Tosi positiivista

Puolen litran oluttuopissa on 2,5 dl olutta. Miten vastaat kysymykseen, onko siinä enää puolet jäljellä vai vielä puolet juotavaa?

Virkkuukoukkunen (http://www.virkkukoukkunen.net) , tuo ihana karjalainen tuulahdus läpi Suomen, pitää yllä positiivista energiaa. Lempilauseeni on "Mie saatan lähtee Karjalast, mut Karjala ei lähe miust!" Iittalan retkellä löysin myös itselleni sopivan kortin, jossa luki "Positiivisille ihmisille tapahtuu positiivisia asioita". Hyvin kiteytetty!

Taannoin luin kolumnin, jossa kirjoittaja pohti omaa pessimistisyyttään: onko se syy vai seuraus? Hyvä kysymys. Hänelle oli sattunut ja tapahtunut. Loppujen lopuksi kirjoittaja tuli siihen tulokseen, että syy se on. Syy kaikkeen siihen shittiin, jota niskaan sataa.

Virkkuukoukkusen nimeen ja kolumnin perusteella (kapea-alainen otos, joten lisään siihen vielä omat empiiriset tutkimukseni lähipiiristä) väitän, että pessimistinen asenne värittää ihmisen katsantokantaa. Hän näkee enemmän miinusmerkkisiä asioita ja selittää niitä milloin Murphyn, milloin karman lailla.
"Niinpä tietysti, tää on niin tätä minun tuuria!"
"Jos joku voi mennä pieleen, niin minun tapauksessani se taatusti menee!" 
Pessimisti on ajattelultaan vähän samanlainen kuin raskaana oleva nainen, joka bongaa kaikki paksut lajitoverinsa katukuvasta. Tai uutta autoa ostava mies, joka pohtii ostaisiko Jeepin vai Audin ja teillä ei muita autoja tulekaan vastaan kuin näitä kahdenlaisia.

Optimisti odottaa asioiden ratkeavan parhain päin. Hän saattaa vallan hyvin tyytyä kompromissiinkin. Pettymys on tietysti karvas, jos homma pissii pahasti alleen. Pessimisti väittää olevansa realisti. Kutsun silloin pessimistiä inhorealistiksi. Hän väittää myös, ettei pettymys ole silloin niin suuri ja musertava, kun ei suuremmin menestyksestä haaveile. Mutta onko optimistin pettymys musertavampi kuin pessimistin? Hän ehkä vuodattaa muutaman kirvelevän kyyneleen ja orientoituu uusiin koitoksiin. Pessimisti ottaa naamalleen besserwisserin ivallisen hymyn, natisee asiasta loputtomiin ja myrkyttää koko huoneen ilmapiirin.

Rivieni väleistä voi tehdä sen johtopäätöksen, että arvostan enemmän optimistista elämän asennetta. Ahdistun voimakkaan pessimistisessä ympäristössä. Käytäntö on myös osoittanut, että negatiivisille ihmisille tapahtuu negatiivisia asioita ja positiiviselle positiivisia. Toki optimistikin joutuu vastoinkäymisiin, mutta hänpä käyttää maailman parasta selviytymiskeinoa huumoria!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti