torstai 24. lokakuuta 2013

Tosi terveisiä Turkista

Varoitus: Tämä matkapostaus sisältää numeroita.

Suuntana Turkki, Side. Siden symboli on granaattiomena.

Matkalla 2 äitiä ja 2 tytärtä. Minulle ja tyttärelle tämä oli toinen matkamme Turkkiin.

Lentokone nousi 10 000 metriin ja lentoaika oli 3h 50 min. Lensimme Turkish airlinesilla.

Silmämääräisesti Marmaris vuonna 2009 oli yleisilmeeltään siistimpi kuin Side 2013.
Marmariksessa on asukkaita 18 000. Siden asukasmäärä on 60 000. Kuhinaa ja nähtävää siis riitti enemmän.

Lämpötilashokki, molempiin suuntiin.
12.10. Helsinki-Vantaa klo 20 +5 astetta, Antalyan lentokentällä keskiyöllä plusasteita 24.
19.10. Antalyassa  klo 15 +25, Helsinki-Vantaa klo 20 -1 pakkasta.
Tuossa välissä lämpöaalto kohosi 30 asteeseen ja aiheutti yhden trooppisen ukkosmyrskyn torstaille. Merivesi oli noin +24 -asteista, hotellin altaalla hyvä jos +20.

Otimme tyttären kanssa matkalta yli 600 digikuvaa. Niistä maistiaisia täällä väleissä ja lopussa.

 Basaareja oli satoja! Koko vanha niemi roomalaisraunioineen oli yhtä ravintola- ja basaarialuetta.
1 liira = 2.6 euroa.
Olutpullo (500ml) maksoi keskimäärin 8 liiraa eli noin 3 e, siideri (330 ml) 10 - 12 liiraa eli alle 4.60 e. Hyvänkokoisen säänkestävää keinonahkaa olevan MK -laukun sai 70 liiralla, eli 26 e. Pizzat ravintolassa maksoivat 8-12 liiraa, mikä tekee 3 - 4.60 e. Kauppamiehiä ovat nuo anatolian miehet. Miehet nimenomaan. Näimme nimittäin vain kourallisen naisia päivätöissä. Tinkiminen oli ajoittain väsyttävää ja hirmuista, mutta hyvässä kaupassa alkuperäisestä hinnasta lähti yli 1/2 pois.

Liikkuminen Turkissa käy vaivattomasti dolmuksilla, eli pienillä valkeilla minibusseilla. Dolmuksessa on noin 10-13 istumapaikkaa. Yhteen pakettiauton kokoiseen dolmukseen saa äkkiä mahdutettua 25 ihmistä. Jouduimme markkinoilta palatessamme täpötäydessä bussissa ratsiaan ja voitte uskoa, että poliisi ripitti kuskin ylikuormasta... Taksimatka hotelliltamme Melissa Gardenista Siden vanhaan kaupunkiin maksoi 15 liiraa = 5.70e. Tosin muutamaan otteeseen meiltä yritettiin riistä ylihintaa, jolloin minä, Angry mama, nousin autosta ja sanoin, no no no!

Kävelimme kymmeniä kilometrejä viikon aikana. Matkaa hotellista vanhaan kaupunkiin oli reilu 3 km. Rantaviivaa Siden alueella on kaikkiaan 17 km.

Kulkiessamme kujilla ja kaduilla, rannoilla ja ravintoloissa kohtasimme kymmenittäin irrallaan kulkevia koiria ja kulkukissoja. Sidessä ihmiset olivat huomattavan eläinrakkaita ja kohtelivat kulkureita hyvin. Ravintolat antoivat niille mm. isoja lampaan reisiluita syötäväksi. Hotellin omistajalla oli kultainen noutaja Melissa, joka sai vapaasti kulkea allasalueella ja ravintolassa. Myös 1 kissa hyväksyttiin ravintolaan. Se hyppäsi syliin, kehräsi ja lopulta pomppasi pöydälle nuolemaan kermat piña colada -lasin reunalta. Eräässä suosikkiravintolassamme oli 3 koiranpentua, emä ja isäkin pyöri kuvioissa. Pentuja sai pitää syllissä vapaasti.

Koimme 5 hellepäivää ja 1 ukkosmyrskyn. Lojuimme 2 päivänä rannalla ja 2 päivänä altaalla. Tytöt kävivät kameliratsastuksella ja snorklaamassa. Hotellillamme järjestettiin tervetuliaisilta livemusiikilla sekä turkkilainen ilta: kansantansseja, vatsatanssia, grillattua lammasta 25 lajilla turkkilaisia salaatteja ja tulishow. Illan kruunasi vaahtokoneen avaaminen katosta... Kävimme Manavgatin jokiristeilyllä ja näimme jokikilpikonnia ja merirosvolaivoja. Manavgatissa kävimme myös toisen kerran. Siellä järjestetään torstaisin suuret markkinat. Meteli oli korvia huumaava, mutta löytyihän sieltä tuliaisiksi 4 pakettia lokumeja, 3 pikkuhuivia, 3 pussia mausteita ja 3 pussia omenateetä.
 Oli melkoinen koettelemus reissata Sidessä 16-vuotiaan tytön kanssa, jolla on pitkät vaaleat hiukset. Tyttärelleni tarjoutui matkan aikana noin 7 poikaystäväehdokasta. Hänestä tarjosi hotellin tarjoilijapoika 10 kamelia ja muuan kamelin taluttaja 4 kamelia. Pyysin 2000 kamelia, mutta kuulemma kenelläkään Turkissa ei ole niin montaa. Voi voi, minullakin on vain 1 tytär!3 kommenttia:

 1. Kyllähän kymmenelläkin kamelilla jo jonkunlaisen elämyspuiston laittais pystyyn. Aattele ny, kukaan salskea suomalaisnuorukainen tarjoa Venlasta ensimmäistäkän elukkaa. Vie vaan mennessään, kun ensin olette isännän kanssa lapsen huoltaneet ja kasvattaneet. Pah. Hih. Anteeks.

  VastaaPoista
 2. Ihana kuva tuo viimeinen, tulensylkijä sylkee rakkautta maailmaan!!
  Pidin muistakin kuvista, kiva katsella muiden huikeita matkaelämyksiä itse turvallisesti täällä kotisohvalla istuen. Teksti tosiaan oli numeropainotteinen, siihen en jaksanut paneutua, saanen sen anteeksi :)

  VastaaPoista
 3. Ananyymi :D Niinpä! Mutta kyllähän sitten kuitenkin tuo yksi rakas tyttönen oli helpompi tuoda kotiinkin lentokoneessa kuin ne 10 kamelia.

  Jörö-Jukka: Kiitos kommentista. HArvoin tuleekin kirjoitettua mitään noin numeropitoista ;) Olen niiiiiin epänumeraalinen, mutta nyt oli joku tuollainen vire. Pidin myös tuosta tulensylkijän sydämellisyydestä!

  VastaaPoista