keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Tosi avautuvaa kansaa

Paljon on puhuttu ja väännetty tekstiviestien ja sosiaalisen median negatiivisista puolista. Olen sitä pohtinut kirjoituksissani minäkin. Tekstin kautta "kasvottomasti" voi sivaltaa ja motkottaa turvallisen etäisyyden päästä, kirjoitetusta viestistä ei kuulu äänensävy eikä -paino, joten väärintulkinnan vaara on ihan varteenotettava vaaratekijä. Olen tämän saanut kokea minäkin. Aina siinä vaan saa todeta, että kyllä minä niin mieleni pahoitin! Viime aikoina kuitenkin olen ollut entistä vakuuttuneempi siitä, että meille umpiossa kauan eläneille suomalaisille, uudet viestintämuodot tarjoavat myös hienon keinon antaa toisillemme hyvää palautetta ja kertoa, että "joo, kyllä mä susta tykkään!"

...tiedän olevan, hyvää ja kaunista, enemmän kuin unelma onnesta...

Olen saanut valtavasti hyvää ja kaunista viimeisen vuoden aikana osakseni myös tekstitse, puhelimen ja tietokoneen toimittamana. Olen hirveän nöyränä tämän edessä, kiitollinen, onnellinen ja niin iloinen, että kiljututtaa!

Erän Fb-kaverini kritisoi minua siitä, että olin kirjoittanut päivitykseeni näin: "Ravintola Hällä ja loistoseura!" Päivitykseni herätti pahaa verta, koska syöminen on itsestään selvä tapahtuma, mitä sitä päivittämään JA kuka sitä nyt huonossa seurassa lähtisi ulos JA tuollainen päivitys herättää ajatuksen, että kirjoittaja haluaa brassailla tekemisillään ja menemisillään JA miksei voi olla rehellinen ja päivittää, että ottaa päähän hengailla näin huonossa seurassa. Hmm... Mitäpä tästä olisin ajatellut? Mitä olin halunnut päivitykselläni viestittää?

Olin syömässä pikkujoulupäivällistä työtiimin kanssa. Viihdymme yhdessä, meillä on todella mukava henki. Oli kivaa viestittää mm. päivityksen kautta, että minulla on kanssanne kivaa. Sanoin sen toki ääneenkin illan aikana. Minulle ei tuota vaikeuksia kertoa positiivista palautetta kasvotusten. Mietin, onko minun hyvä fiilikseni pois kommentoijalta? Aiheutinko kateutta kommentillani? En voi tietää, en ole hänen kengissään.

Ei vielä minunkaan sukupolveni ihmistä ole kasvatettu positiivisen palautteen voimalla. Kyllä se vaan on niin ollut, että hyvin tehty työ on itsestään selvyys, se mistä huomautetaan on moka! Vielä 70-80-luvuilla oli vallalla ajatus, että kehuista koko mukula ylpistyy ja menee kokonaan piloille. Toivottavasti olen itse onnistunut omalta kohdaltani katkaisemaan tuon ketjun.

Eli summa summarum, jos sanallisesti toisen kehuminen tai toisesta tykkääminen on vaikeaa, kirjoittakaa se jotenkin hänelle tiedettäväksi. S-posti, tekstiviesti, sydän Fb-profiiliin, kortti, kirje, Twittaa, piirrä auton ikkunaan. Lähetä vaikka sydämen muotoinen savumerkki!

PS. Hyvään vastataan useimmiten hyvällä <3

4 kommenttia:

 1. Fb-kaverin kritisoinnit voit ohittaa vaikkapa olan kohautuksella, totta kai saa kehua jos on ollut hyvää ruokaa ja seuraa...
  Kiitos mielenkiintoisista kirjoituksistasi täällä, käyn monesti lukemassa vanhempia tekstiäsikin, joita olen saattanut vielä kommentoida.

  Hyvä ystävä!

  Hyvä ystävä on kuin sokeri
  se makeuttaa elämän

  Hyvä ystävä on kuin rahkasammal
  se antaa pehmeän sylin

  Hyvä ystävä on kuin vanheneva viini
  se huumaa sopivasti

  Hyvä ystävä on kuin sade
  se virkistää sopivasti

  Hyvä ystävä on elämän suola
  jota janoaa päivittäin

  HYVÄÄ YSTÄVÄNPÄIVÄÄ!

  VastaaPoista
 2. Kiitos Raija!!!
  Onko runo omasi? Se on kaunis! Oikein hyvää ystävänpäivää teille sinne isojen halien kera <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Runo on oma, eilen aamulla kirjoitettu. Kiitos kauniista palautteesta! Toivottavasti blogisi lukijat ovat samaa mieltä, saa kommentoida.

   Poista
 3. Kyllä, olen samaa mieltä. Raija, runosi on kaunis ja kekselliäs. Kiitos siitä.

  Satu, olen törmännyt samaan, saanut pahan mieleen tämän sähköisen viestinnän tuomana.

  On niin vaikea saada lyhyesti sanottua , oikealla tunteella, tarkoittamallaan tunteella, kommenttinsa.

  On vaikea ymmärtää, miksi sinulle kukaan haluaisi aiheuttaa pahaa verta..pahoittaa mielesi. Olethan iloisista ja avoimista ihmisistä se aurinkoisin! Ettei vaan olisi sattunut sanojen suma ja väärinkäsitystä.. kirjoittaja on auvoisen tietämätön aiheuttamastaan pahasta mielestä.

  Minulla oli koulussa hieno äidinkielen opettaja. Hänen sanoin: "Sata turhaa sanaa on parempi, kuin yksi puuttuva".
  Tämä on se surmanloukku tuolla fb-puolella. Postaukset ovat niin lyhyitä, helposti väärin ymmärrettävissä.

  Sama opettaja sanoi myös: "Yksi paha sana taarvitsee vähintään kymmenen sanaa korjaamaan tekonsa".
  Puhui viisaita.

  Minä pidän sinusta, toivon etten ole loukannut, toivon etten loukkaa ja toivon, että jatkat sinnikkäästi mietteidesi julkaisemista. Olet aistikas, sinua on kiva kuunnella.

  Hyvää ystävänpäivää sinulle, Satu.

  VastaaPoista