sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Tosi bongausta

Peippo
Kahtena talvena meillä on ollut olohuoneen ikkunan takana roikkumassa lintulauta, punainen tupa böödeille. Tänä keväänä se on jäänyt sijoilleen kesäkatoksen metallikehikkoon ja kas, siellä pörrää aivan mieletön määrä pikkulintuja. Itse asiassa paljon enemmän kuin talviaikaan. Niitä olen tässä äimistellyt!

Nokkavarpunen. Kuva Olli Korhonen
Minä vaan en oikein tunne pikkulintuja...  Vielä vähemmän tunnen niiden ääntelyjä! Punatulkun tunnen ulkonäöltä ja talitiaisen, mutta kun sekin on niin samannäköinen muiden tinttien kanssa, että siellä saattaa vaikka olla joku vihertiainenkin talitinttinä. Tänään näin kolme todella upean punaista tulkkua! Luulin nähneeni nokkavarpusen ja punarinnan, mutta tiedä nyt sitten häntä, menikö analyysi oikein. Lintukuvastossa kun ei minun mielestäni ole sellaisia lintuja, mitä lintutuvalla pyörii.

Peippo siellä oli. Siitä olen aivan varma. Ja varpunen oli myös siippansa kanssa. Ajoittain pihassa vierailee myös käpytikka ja komea valkoselkätikkakin on nähty. Räkättirastaan tunnistan kyllä, niitä on ihan liikaa. Samaa voisi sanoa sosialisoituneista variksista ja harakoista. Sentin rako roskapöntöllä ja jo on pussit revitty ulos ja rei'itetty. Kylillä seikkailee sekopäinen palokärki, joka takoo päänsäryn uhalla katulamppujen kupuja keväisin. Yksi suosikkilinnuistani on kuitenkin tilhi. Se ilmestyy aterioimaan riippapihlajaan syksyisin.

Joutsenet Vltavalla
Kymppitien laitaan suistoalueelle on nyt toista kevättä pesiytynyt joutsenpariskunta. Kun luonto oli vielä ruskean harmaa, ne erottuivat valkeina suurina täplinä joen varren töytäreeltä pesänrakennuspuuhista. Yritimme ystävättären kanssa niitä kameroiden kanssa lähestyä, mutta lipuivat järvelle. Aulangon joutsenlammelle palasivat taas pääsiäisen jälkeen Aino ja Janne. Prahan keväässä Vltava-joella joutsenia oli 40 yksilön valtavana laumana.

En tiedä, liittyykö lintujen bongailu ikääntymiseen... Tytär tuossa totesi lintulautaa kytätessäni, että "alat muistuttaa päivä päivältä enemmän vanhempiasi.."
4 kommenttia:

 1. Hyvä Satu! Lintujen bongailu on aiva ihanaa, siihen jää koukkuun, ajan kulku unohtuu, ollaan ns. lintujen maailmassa. Minä olen koko ikäni nauttinut seurata jokaisena vuoden aikana lintuja ja niiden "touhuja". Markun sanonta: Tunnen kaikki linnut: Se lintu, joka kukkuu on käki ja kaikki muut ovat niitä muita lintuja. Toki on minun kanssani oppinut tuntemaan aika monta lajia. Tänä aamuna pihakoivuissa "roikkui" ruokailemassa parvi kauniita vihervarpusia, pari lintua istahti terassin edessä oleville Saskatoon marjapensaiden oksille. Metsärannassa oli todella monipuolinen lintukanta, harvemmin bongaamiani lintuja mm. punavarpunen, keltavästäräkki, kuhankeittäjä. Katsopa lintukuvastosta Urpiainen, kaunis punarintainen lintu. Ei kun bongaillaan.

  VastaaPoista
 2. Lisää lintuhavaintoja: Viikonpäivät olemme saaneet ihastella kaunista leppälintu urosta, tänään havaitsimme, että on saanut naaraan kaverikseen.
  Onko sinulla uusia havaintoja? Kaneli-pullapitkot odottavat uuniin pääsyä, joten pullantuoksuisia terveisiä!

  VastaaPoista
 3. Täällä tunnistettu nyt viherpeippo :D Tikka istuskeli tammessa ja musta kissa tamme juurella, niin kauan kunnes Kurko-herra ajoi sen pois. On muuten vanhalla herralla vieläkin aika hyvä kiihtyvyys...

  VastaaPoista
 4. Kävimme eilen 7.6. aamuvarhain lenkillä Lestijoki varressa, SATAKIELI lauloi kauniisti puun oksalla näköetäisyydellä pitkään ja hartaasti.

  VastaaPoista