torstai 7. marraskuuta 2013

Tosi ikärasismia

Life in the jungle! Viidakko se on ikärajaviidakkokin!

Olisi mielenkiintoista tietää, kuka näitä ikärajoja oikein säätelee. Joka paikassa tulee eteen nuorten kohdalla uusi rajoite: joko olet juuri liian vanha ja aikuisten kirjoissa tai samanikäisenä aivan liian nuori joihinkin etuihin.

Esimerkiksi nyt bussiyhtiöt. Helsingissä saa matkustaa 16-vuotiaaksi lasten lipulla, kun Hämeenlinna ottaa 12-vuotiaalta aikuisen lipun hinnan. Vr mainostaa, että perheet matkustavat edullisesti yhdessä: 6-16-vuotiaat matkustavat ilmaiseksi jo yhden vanhemman, yli 17-vuotiaan "aikuisen" kanssa. Miten matkustavat alle 6-vuotiaat? Matkatoimistoilla ja lentofirmoilla on yhtä kirjava käsitys lapsuudesta. Toiset antavat alle 16-vuotiaasta lapsialennuksen ja toisille ovat lapsia vain vauvat, mutta heidänkin sängystään otetaan lisämaksu huoneessa.

Alkoon saa mennä ostoksille 18-vuotias, mutta väkeviä saa ostaa vasta 20-vuotiaana (tästä ei ole valittamista). Eikä siitä, että ravintoloihin on ikärajat 18-24, paitsi Turkissa... 16-vuotiasta ei enää suojaa alaikäisen turva seurustelumarkkinoilla, et ole enää alaikäinen.

Kelasta saa lapsilisää siihen saakka kun lapsi täyttää 17 vuotta (mistähän tämäkin raja tulee?), mutta opintotukea ei saa alle 20-vuotias nuori, vaikka asuu toisella paikkakunnalla, koska vanhempien tulot vaikuttavat tukeen. Millä ilveellä nuori selviää tuon 3 vuotta, mikäli vanhemmat eivät voi tukea tai muuten vaan tuekaan häntä, jostain syystä (ja sellaisia perheitä on). Jos toinen vanhempi hoitaa puolisoaan kotona ja saa esim. omaishoidon tukea, hän saa alle 16-vuotiaasta lapsikorotuksen. Tota... ?

Sen tiedän, että minä olen aikuinen, mieheni on vielä aikuisempi (ikänsä perusteella), mutta mihin kategoriaan sattuvat 16- ja 19-vuotiaat "lapseni"?

Nimim. ylikypsäkö

Ps. Sain postauksen jälkeen lisäinfoa kummipojaltani Santerilta: Alle 6-vuotias matkustaa ilmaiseksi vanhempansa sylissä ja korjaus, alkosta saa väkeviä 20v. Kiitos Santeri!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti