Olen sukeltanut uuteen projektityöhöni suorin vartaloin viidellä kierteellä. Ennen kesälomaa pääsin syventymään kirjallisuuskatsauksen kautta turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten mielenterveyteen vaikuttaviin asioihin koulutuksessa, varhaiskasvatuksessa, seurakuntatyössä, työelämässä ja vastaanottovaiheessa. Nyt elokuussa alkavat asiantuntijahaastattelut.
Yksikköömme tuli uusi työntekijä, jonka kanssa olemme käyneet valtavan mielenkiintoisia ja avartavia keskusteluja. Keskustelut ovat koskeneet kohtaamisia.
Tommy Tabermann kirjoitti runossaan, miten ihmisen suurin tarve on saada olla ihminen ihmiselle, tulla kohdatuksi. Itse vannon tämän ajatuksen voimaan. Sananlaskuilla voisi täsmentää asiaa: "Saat sen, mitä tilaat! Niin makaat kuin petaat! Sen edestään löytää, minkä taakseen jättää!"
Ja nyt jos nämä kaksi asiaa yhdistää, eli pakolaistyön ja kohtaamisen, niin ihmettelen, miksi kohtaamisessa ja vastaanotossa on niin valtavasti eroja! Joidenkin toimijoiden toimipisteissa jäädään odottamaan turvapaikkapäätöstä ennen kuin kotouttaminen aloitetaan. Miksi? Tulovaiheessa ihminen on kenties väsynyt, mutta auki uudelle. Hän tarvitsee ihmistä rinnalleen näyttämään, miten uudet asiat, uusi kulttuuri ja Suomen systeemit toimivat. Täytyy saada tietoa kulttuurista ja miten täällä meillä tasa-arvoa toteutetaan. Tulee kertoa jo alkuvaiheessa, ettemme me halua sotaisuuden ja eri ryhmittymien välisten riitojen leviävän tänne meille (eli kaikki turvapaikanhakijat ovat samalla viivalla, oli sunni tai shia).
Pointti, joka kosketti minua Outin kertomuksessa, oli se, että varhainen kohtaaminen ja tuki, inhimillisyys, jonka annamme turvapaikanhakijalle, jää elämää hänessä saa hän turvapaikan tai ei! Kuulin tarinoita käännytetyistä ihmisistä, jotka ovat lähteneet toteuttamaan hienoa kohtelua, tasa-arvoa ja täällä opittuja hyviä käytäntöjä omassa kotimaassaan. Maailma paranee siis kohtaaminen kerrallaan! Tämä on minusta rohkaisevaa ja arvokasta!
Tuon näkökulman haluan jotenkin pohjaksi hyvien käytäntöjen malliin. Tuota ajatusta haluan helliä suhteessa kaikkeen kohtaamiseen ihmisten välillä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti