maanantai 7. helmikuuta 2011

Tosi sielunkumppaneita

Löysin sielun kumppanin Putouksen Munamiehestä. Hän avasi ideologiaansa ja olin myyty. 
”Meitä munia on monen kokoisia, näköisiä ja värisiä, mutta hyvin kaikki mahtuvat kennoon.”  

Mieheni yllätti minut illalla kertomalla, että hänen sisällään asuu pieni vihreä mies! Hän käy sisäistä painia itsensä ja ulkoisten odotusten kanssa:  teollisuus vastaan luonto. Miten pidellä tätä armasta palloa niin, että siitä olisi vielä asuttavaksi meidänkin jälkeemme?

Hiljattain kävin Setlementissä ja luin heidän esitteestään arvot, joihin toiminta pohjaa.
Arjen keskellä toteutuva lähimmäisyys
Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen
Erilaisuuden arvostaminen ja tasa-arvoisuus
Luottamus ihmisessä ja yhteisössä oleviin voimavaroihin
Yksilöllisyyden kunnioittaminen 
 Löysin arvot, jotka minun oli helppo allekirjoittaa.

Mihin perustuvat elämän valinnat ja tunne siitä, että elämä on mielekästä? Arvoihin! Elämmekö niin, että oma arvomaailmamme näkyy valinnoissamme? Olen törmännyt uraohjuksiin, jotka sanovat olevansa hyvin perhekeskeisiä viettäessään viikossa sunnuntait perheen kanssa. Eläinten ystävä voi olla, koska se näyttää paperilla hyvältä. Mutta kun naapurin rakastettava koira käy kusaisemassa postilaatikon viereen hankeen, se muuttuu helvetin rakiksi. 

Arvoja tulee harvoin mietittyä, paitsi sitten kun alkaa hiertää.Voiko masennus johtua siitä, etteivät oman elämän arvot ja ulkopuolinen paine ole sovitettavissa yhteen? Mitä suurimmassa määrin. Tähän törmään työssäni jatkuvasti. Ihmisillä on tunne, etteivät he riitä, eivät hallitse tilanteita töissä, oma ajatusmaailma sotii tehtävää vastaan. Se jos mikä kuormittaa, uuvuttaa ja johtaa masennukseen. Törmäämme tilanteeseen, etteivät kaikki vaan yksinkertaisesti voi tehdä sellaista työtä, joka vastaisi omaa maailmankuvaa. Vai voisiko? 


Ps. Saimme lauantai-iltana oman versiomme Lennonille. Euroviisukarsinnat voitti ihana Paradise Oscar maailmanparannuskappaleellaan Da Da Dam!

2 kommenttia:

  1. Kirjuuttelin tuossa omaa blogiani ja lopetettuani päädyin tänne. Kas kummaa samaista asiaa käsiteltiin molemmat. =) Niin totta tuo mistä puhut. Asiaa! Ja niin ihana biisi! <3

    VastaaPoista
  2. Juu kollektiivinen alitajunta toimii =) Yhteisiä teemoja! Ja mä olin niin iloinen Paradise Oscarin voitosta Eurohumppakarsinnoissa. Saadaan omaa maailmanparannusmusiikkia kisoihin!

    VastaaPoista